Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Świąteczna karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Soczysta i pachnąca karkówka marynowana w miodzie i przyprawach to smaczna propozycja na domową świąteczną wędlinę. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Pasuje do niej chrzan i żurawina.

Świąteczna karkówka

Składniki:

Świąteczna karkówka

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna karkówka
Mięso trzeba zamarynować 2-3 dni przed podaniem. W tym celu rozgniatamy czosnek, a pieprz różowy i zielony tłuczemy dość grubo. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy miód oraz olej i ponownie mieszamy. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy marynatą (dobrze jest mięso przez parę minut pomasować, wtedy wchłonie więcej marynaty). Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i wymasować. Tam przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą oraz olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 80-90 minut.

Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy mięso powstałym sosem. Gotowe odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.