Sposób przygotowania:
Świąteczna karkówka
Mięso trzeba zamarynować 2-3 dni przed podaniem. W tym celu rozgniatamy czosnek, a pieprz różowy i zielony tłuczemy dość grubo. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy miód oraz olej i ponownie mieszamy. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy marynatą (dobrze jest mięso przez parę minut pomasować, wtedy wchłonie więcej marynaty). Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i wymasować. Tam przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą oraz olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 80-90 minut.
Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy mięso powstałym sosem. Gotowe odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i wymasować. Tam przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą oraz olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 80-90 minut.
Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy mięso powstałym sosem. Gotowe odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.