Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis byłjuż w e-boku świątecznym ale w moim profilu go jeszcze nie wstawiałam . Szynka akurat na świąteczny obiad.

Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem

 

  • 1,2 - 1,5 kg mięsa od szynki bez kości ( wieprzowej tzw. ,,kulki:)
  • 3 duże pieczarki
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 szklanki listków natki pietruszki
  • 1/2 paczki słonych paluszków ( ok.10 dag)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • mielona słodka papryka do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • 2 łyżki utartego korzennego piernika ( na miodzie , bez polewy i bakalii )
  • szczypta Jarzynki ( Vegety , Kucharka czy co tam kto używa)
  • szczypta soli
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Pokruszyć paluszki i zalać śmietanką.

Umyć i osuszyć szynkę. Wyrównać odcinając ,,strzępki , tłuszczyki i błony. Rozciąć tak by powstał długi płat. Wyrównać odcinając skrawki , które sterczą z brzegów i po środku. Rozbić płat tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem.

Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .Dorzucić drobno pokrojone pieczarki i wątróbki - podsmażyć na rumiano .

Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i odciętymi skrawkami mięsa ( ok. 1/3 szklanki - gdyby było więcej to zamrozić i użyć na gulasz lub zupę ). Wymieszać z usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem, Jarzynką, maggi , łyżką piernika.Wbić jajko. Wyrobić dokładnie farsz na gładką masę..

Rozsmarować farsz na mięsie.

Zrolować roladę pilnując by farsz nie wystawał z boków. Skropić olejem , posypać Jarzynką , papryką mieloną, pozostałym piernikiem.

Zawinąć roladę dokładnie w folię aluminiową ( ja daje kilka warstw folii). Ułożyć w szkle żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 *C. Piec w temperaturze przez 1 godzinę od chwili kiedy temperatura się ustawi. Zmniejszyć temperaturę do 170 *C i piec jeszcze 1 godzinę .

Wyjąć z piekarnika .Odłożyć by mięso odpoczęło. Odwinąć. Pociąć na grube plastry.



*Można również podawać na zimno.



** Na zimno podaję z chrzanem mieszanym z konfiturą z jarzębiny, borówek lub głogu lub sosem tatarskim , na gorąco z sosem grzybowym.
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Podsmażyć wątróbki z cebulką i pieczarkami
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Przygotować farsz z namoczonych paluszków-mięsa i pieczarek
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Ułożyć farsz na płacie szynki i zrolować
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Piec zawiniete w folię aluminiową przez ok 2 godziny