Sposób przygotowania:
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Pokruszyć paluszki i zalać śmietanką.
Umyć i osuszyć szynkę. Wyrównać odcinając ,,strzępki , tłuszczyki i błony. Rozciąć tak by powstał długi płat. Wyrównać odcinając skrawki , które sterczą z brzegów i po środku. Rozbić płat tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .Dorzucić drobno pokrojone pieczarki i wątróbki - podsmażyć na rumiano .
Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i odciętymi skrawkami mięsa ( ok. 1/3 szklanki - gdyby było więcej to zamrozić i użyć na gulasz lub zupę ). Wymieszać z usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem, Jarzynką, maggi , łyżką piernika.Wbić jajko. Wyrobić dokładnie farsz na gładką masę..
Rozsmarować farsz na mięsie.
Zrolować roladę pilnując by farsz nie wystawał z boków. Skropić olejem , posypać Jarzynką , papryką mieloną, pozostałym piernikiem.
Zawinąć roladę dokładnie w folię aluminiową ( ja daje kilka warstw folii). Ułożyć w szkle żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 *C. Piec w temperaturze przez 1 godzinę od chwili kiedy temperatura się ustawi. Zmniejszyć temperaturę do 170 *C i piec jeszcze 1 godzinę .
Wyjąć z piekarnika .Odłożyć by mięso odpoczęło. Odwinąć. Pociąć na grube plastry.
*Można również podawać na zimno.
** Na zimno podaję z chrzanem mieszanym z konfiturą z jarzębiny, borówek lub głogu lub sosem tatarskim , na gorąco z sosem grzybowym.
Umyć i osuszyć szynkę. Wyrównać odcinając ,,strzępki , tłuszczyki i błony. Rozciąć tak by powstał długi płat. Wyrównać odcinając skrawki , które sterczą z brzegów i po środku. Rozbić płat tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .Dorzucić drobno pokrojone pieczarki i wątróbki - podsmażyć na rumiano .
Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i odciętymi skrawkami mięsa ( ok. 1/3 szklanki - gdyby było więcej to zamrozić i użyć na gulasz lub zupę ). Wymieszać z usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem, Jarzynką, maggi , łyżką piernika.Wbić jajko. Wyrobić dokładnie farsz na gładką masę..
Rozsmarować farsz na mięsie.
Zrolować roladę pilnując by farsz nie wystawał z boków. Skropić olejem , posypać Jarzynką , papryką mieloną, pozostałym piernikiem.
Zawinąć roladę dokładnie w folię aluminiową ( ja daje kilka warstw folii). Ułożyć w szkle żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 *C. Piec w temperaturze przez 1 godzinę od chwili kiedy temperatura się ustawi. Zmniejszyć temperaturę do 170 *C i piec jeszcze 1 godzinę .
Wyjąć z piekarnika .Odłożyć by mięso odpoczęło. Odwinąć. Pociąć na grube plastry.
*Można również podawać na zimno.
** Na zimno podaję z chrzanem mieszanym z konfiturą z jarzębiny, borówek lub głogu lub sosem tatarskim , na gorąco z sosem grzybowym.