Sposób przygotowania:
Świąteczna pychotka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasto smarujemy połową powideł śliwkowych i posypujemy bakaliami. Z 4 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 1/2 szkl cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniacznej, ubijamy. Pianę równomiernie rozprowadzamy na cieście z bakaliami. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 170 stopni. Czynność powtarzamy i tak samo przygotowujemy drugi placek. Upieczone placki odstawiamy do przestudzenia. Gotujemy budyń. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę gotujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy cukier waniliowy oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń, ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus oraz sok z cytryny. Utartą masą przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.