malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Świąteczne ciasto tęczowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis wydaje się skomplikowany, ale to tylko pierwsze wrażenia w rzeczywistości ciasto jest proste,tanie i bardzo smaczne świąteczne ciasto.

Świąteczne ciasto tęczowa

Składniki:

Świąteczne ciasto tęczowa

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto tęczowa
Białka ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym żółtku, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy do formy prostokątnej, pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni. Margarynę posiekać z mąką, dodajemy sodę, śmietanę, miód, cukier oraz jajko, mieszamy wszystko i robimy jednolite ciasto, dzielimy na 2 części każdą część rozwałkowujemy i pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni. W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki, pozostałe mleko należy zagotowac z cukrem waniliowym i dodajemy pozostałe składniki(oprócz masła i cukru pudru), mieszamy i kiedy budyń jest gotowy studzimy. Ucieramy masło i cukirem puder, dodajemy po łyżce budyniu, ucieramy do czasu gdy masa będzie puszysta. abłka obrac, pokroic na kawałki i zagotowac na mus z cukrem, galaretką rozpuścic w 1/2 szklanki gorącej wody, dodac do jabłek, wymieszać. W blasze na pierwszym spodzie układamy połowę kremu budyniowego, następnie połowę kremu jabłkowego na to kładziemy biszkopt oraz smarujemy go masą jabłkową oraz resztą kremu budyniowego, nakładamy drugi spód jako wierzch, posypujemy startą czekoladą.