Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
W małej misce rozpuścić masło, miód, cukier. Gdy składniki połączą się i zaczną gotować, zdjąć z palnika i ostudzić. W drugiej misce połączyć mąkę, kakao, sodę, przyprawę, jajko i ostudzić płyn. Jeżeli masa okaże się za rzadka, dosypać mąki. Ugniatać aż przestanie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na 24 godz. Po tym czasie ciasto będzie bardzo twarde, ale to nic. Podzielić ciasto na porcje. Rękoma jeszcze raz ugniatać dany kawałek ciast. Rozwałkować na placek grubości ok. ,05cm. Posypać mąką wałek i podłoże na którym będziemy wałkować ciasto, bo inaczej będzie się rwać. Foremkami wycinać wzorki w cieście. Ułożyć pierniczki na blasze, nasmarować masłem lub wyłożyć papierem, tak by nie stykały się ze sobą, bo urosną trochę i pozlepiają się.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez ok 15 minut. Po upieczeniu ostudzone ciastka schować w suchym miejscu, w którym muszą przeczekać 2-3 tygodnie, aż zmiękną. Można podawać z polewą, lukrem lub innymi dodatkami. Smacznego!