Milenka_olsztyn

Milenka_olsztyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki z białym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne pierniczki świąteczne z białym lukrem

Świąteczne pierniczki z białym lukrem

Składniki:

Świąteczne pierniczki z białym lukrem

 

  • Pierniczki:
  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny lub ulubionego zapachu do ciasta

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki z białym lukrem
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i cukier. Mieszamy do roztopienia masła. Odstawimy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia (lub sodę), przyprawę do pierniczków, przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Wszystko mieszamy, Gdy masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Zagniatamy. Wałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Układamy je na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy ok 15min w temperaturze 180 stopni. Lukier: Do miseczki z białkiem dodajemy ulubiony zapach lub sok z cytryny. Ubijamy i stopniowo dodajemy cukier puder. Lukier ma mieć średnio gęstą konsystencję.