Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniki
Cukier ( ½ szklanki) rozpuszczam stale mieszając aż się skarmelizuje.Odstawiam i wlewam powoli szklankę gorącej wody, mieszam aby się ładnie połączyło, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać. Następnie dokładam miód i mieszam.
Jajka i żółtka miksuję z 2 łyżkami cukru . Masło rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej, ubite jajka i miód. Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce.
Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawaćpierniczki dowolnymi foremkami. Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg.
Po upieczeniu studzą się . Można je od razu dekorować, są miękkie. Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie;)
Jajka i żółtka miksuję z 2 łyżkami cukru . Masło rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej, ubite jajka i miód. Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce.
Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawaćpierniczki dowolnymi foremkami. Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg.
Po upieczeniu studzą się . Można je od razu dekorować, są miękkie. Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie;)
kołczu
edytaha
zbysiowa
-Natka-
zbysiowa
Dziękuję Natko, spora część schowana, więc powinny doczekać :))
monikaT83
zbysiowa
Dziękuję Moniczko:) Mam ich sporo,więc coś zostanie dla oka:)