Sposób przygotowania:
Świąteczne roladki z kaszą gryczaną i śliwkami
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzam i studzę. Mięso przekrajam na cienkie kotlety i lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa. Opruszam solą i pieprzem. Cebule drobno kroję w kosteczkę , szklę na odrobinie oleju. Śliwki drobno kroję . Do zeszklonej cebuli dodaję śliwki i ugotowaną kaszę. Podsmażam chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam na mięso i zawijam roladki. Spinam je wykałaczkami. Następnie roladki podsmażam na patelni. Przekładam je do garnka, zalewam wodą(ponad poziom mięsa) i dodaję kostkę rosołową. Gotuję około 10 minut. Dodaję powidła. Roladki wyjmuję z wywaru i zagęszczam go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną i wodą. Dosypuję posiekaną natkę pietruszki. Można doprawić jeszcze do smaku solą. Takim sosem polewam roladki. Dekoruję listkiem bazylii