Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Świąteczny Alkoholowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto biszkoptowe z alkoholem. Ciasto na każdą okazję. Piekę je na każde święta. Polecam gorąco!!!

Świąteczny Alkoholowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny Alkoholowiec

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Poncz:
  • 1,5 łyżki wody
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml wódki
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Świąteczny Alkoholowiec
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm). Poncz: Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Świąteczny Alkoholowiec
Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia.
Świąteczny Alkoholowiec
Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Świąteczny Alkoholowiec
Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm).
Świąteczny Alkoholowiec
Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. Następnie robię masę śmietanową i wykładam na ciasto.