Sposób przygotowania:
Świąteczny bigos wg kontakt1982
Grzybki płuczemy pod bieżącą wodą a następnie namaczamy na noc.Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wyciskamy,wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin. W tym samym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, wkładamy na patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. Mięso kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do podsmażonego boczku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy tak aby mięso było rumiane ze wszystkich stron. Następnie do kapusty dodajemy mięso i boczek, grzybki razem z wodą w której się moczyły, śliwki oraz miód i gotujemy kolejne 2 godziny na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu aby składniki nie przywarły do dna. Tak przygotowany bigos najlepiej schłodzić na mrozie.Następnego dnia podgrzewamy go na małym ogniu ok. godziny,podjadamy a następnie znowu wystawiamy na mróz i znowu podgrzewamy i tak najlepiej przez 3-4 dni. Dla większej rodziny najlepiej przygotować taki bigos z większej ilości składników żeby wystarczyło do świąt.
luna
kontakt1982