Sposób przygotowania:
Kapusta pekińska- bigosowa
Pokroić oczyszczoną kapustę w grube paski lub kostkę ( usunąć wierzchnie liście i spód głąba ) .
Na dużą i głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną drobno wędzonkę . Smażyć by wytopił się tłuszcz . Dołożyć drobno pokrojoną cebulę , a kiedy zrobi się złocista - wrzucić pokrojone w paseczki wędliny i cienką kiełbasę krojoną w pół plasterki . Smażyć aż się obrumienią . Pieczarki pokrojone w duże kawałki dodać do reszty składników na patelni. Obsmażać by i one były usmażone . Zalać 1,5 szklanki wody i dusić na małym gazie aż płyn odparuje do 1/2 szklanki ( w tym czasie ugotuje się kapusta ) .
Odcedzić kapustę pozostawiając ok. 1/2 szklanki płynu ( kapusta gotowała się 45 minut) .Włożyć zawartość patelni razem z płynem z duszenia . Wymieszać . Dołożyć Bulionetkę .Zostawić na małym gazie jeszcze 45 minut .Doprawić koncentratem , cukrem , koprem , pieprzem .
Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .
A jak zostanie to robię łazanki z bigosem .
Na dużą i głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną drobno wędzonkę . Smażyć by wytopił się tłuszcz . Dołożyć drobno pokrojoną cebulę , a kiedy zrobi się złocista - wrzucić pokrojone w paseczki wędliny i cienką kiełbasę krojoną w pół plasterki . Smażyć aż się obrumienią . Pieczarki pokrojone w duże kawałki dodać do reszty składników na patelni. Obsmażać by i one były usmażone . Zalać 1,5 szklanki wody i dusić na małym gazie aż płyn odparuje do 1/2 szklanki ( w tym czasie ugotuje się kapusta ) .
Odcedzić kapustę pozostawiając ok. 1/2 szklanki płynu ( kapusta gotowała się 45 minut) .Włożyć zawartość patelni razem z płynem z duszenia . Wymieszać . Dołożyć Bulionetkę .Zostawić na małym gazie jeszcze 45 minut .Doprawić koncentratem , cukrem , koprem , pieprzem .
Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .
A jak zostanie to robię łazanki z bigosem .




Babciagramolka
dorota1986
msewka