Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta pekińska- bigosowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Każda kapusta pekińska jest w moim domu za duża . Muszę więc robić z niej nie tylko surówki ale i bigosy , kapuśniaki i jarzynki .

Kapusta pekińska- bigosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta pekińska- bigosowa

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej ( dolna część od głąba )
  • 2 cebule
  • pieczarek ( dziś kupiłam ale z reguły mam podsmażone pieczarki poporcjowane w zamrażalniku do zapiekanek , farszu
  • 20 dag wędzonki ( boczek , bekon , wędzonka bamberska - byle tłustawe )
  • 1 kiełbasa typu śląska ( też kupuję zawsze na zapas i mam w zamrażarce )
  • 5 dag końcówek mieszanych wędlin
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra
  • olej z pestek winogron
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku ( może być mrożony )

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska- bigosowa
Pokroić oczyszczoną kapustę w grube paski lub kostkę ( usunąć wierzchnie liście i spód głąba ) .
Na dużą i głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną drobno wędzonkę . Smażyć by wytopił się tłuszcz . Dołożyć drobno pokrojoną cebulę , a kiedy zrobi się złocista - wrzucić pokrojone w paseczki wędliny i cienką kiełbasę krojoną w pół plasterki . Smażyć aż się obrumienią . Pieczarki pokrojone w duże kawałki dodać do reszty składników na patelni. Obsmażać by i one były usmażone . Zalać 1,5 szklanki wody i dusić na małym gazie aż płyn odparuje do 1/2 szklanki ( w tym czasie ugotuje się kapusta ) .
Odcedzić kapustę pozostawiając ok. 1/2 szklanki płynu ( kapusta gotowała się 45 minut) .Włożyć zawartość patelni razem z płynem z duszenia . Wymieszać . Dołożyć Bulionetkę .Zostawić na małym gazie jeszcze 45 minut .Doprawić koncentratem , cukrem , koprem , pieprzem .
Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .
A jak zostanie to robię łazanki z bigosem .
Kapusta pekińska- bigosowa
Zgromadzone wszystkie składniki - zaczynam gotowanie
Kapusta pekińska- bigosowa
Pokroić w grubą kostkę kapustę , zalać wodą i gotować do miękkości
Kapusta pekińska- bigosowa
Obsmażyć wszystkie składniki - boczek, wędliny , cebule , pieczarki
Kapusta pekińska- bigosowa
Zmieszać podsmażone składniki z odcedzoną kapustą i dusić