Sposób przygotowania:
Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosowąKruche ciasto I
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.
Kruche ciasto II
Ciasto kruche dzielimy na dwie równe części.
Ciasto kruche III
Każdą z części wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w temperaturze 195 stopni przez ok. 15-20 minut.
Masa jabłkowa I
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Masa jabłkowa II
Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dokładamy owoce i gotujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek.
Masa kokosowa I
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Chwilę podgrzewamy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę kokosową. Wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.