SUPERPRZEPIS

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową

Jeden z najlepszych wypieków jakie jadłam. Placek ten robię bardzo często w okresie świątecznym. Idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x36.

Składniki:

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową

kruche ciasto

masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa

masa kokosowa

ponadto

  • polewa czekoladowa
  • wiórki do posypania

Sposób przygotowania:

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową

Kruche ciasto I

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.

Kruche ciasto II

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Ciasto kruche dzielimy na dwie równe części

Ciasto kruche dzielimy na dwie równe części.

Ciasto kruche III

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Każdą z części wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Każdą z części wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w temperaturze 195 stopni przez ok. 15-20 minut.

Masa jabłkowa I

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Obrane jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Masa jabłkowa II

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Masę jabłkową wykładamy równomiernie na placek

Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dokładamy owoce i gotujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek.

Masa kokosowa I

Świąteczny miodowiec z masą jabłkową i kokosową
Masę kokosową wykładamy na jabłka

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Chwilę podgrzewamy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę kokosową. Wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.