Sposób przygotowania:
Świąteczny rarytas
Blaty:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić pomiędzy trzy tortownice o średnicy 24 cm ( wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia- samo dno). Piec w temp 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Cytrynowa pianka:
Do miseczki wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z cytryn. Dodać cukier, masło, żółtka i jajko. Ubijać na parze aż do zgęstnienia masy. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Ostudzić, wstawić do lodówki na godzinę. Zmiksować na puree dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy:
Posiekaną czekoladę zalać bardzo gorącą ale nie wrzącą kremówką. Wymieszać. Ostudzić. Odłożyć 250 g masy. Pozostałą cześć podgrzać na parze. Masło utrzeć na puszystą masę , dodać masę czekoladową i zmiksować. Na koniec dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat umieścić w tortownicy, na niego wyłożyć muss czekoladowy, przykryć drugim blatem, wyłożyć cytrynową piankę, przykryć trzecim blatem.
Podgrzać pozostałą masę czekoladową (250 g ) w kąpieli wodnej i rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa:
Posiekaną czekoladę zalać gorącym mlekiem dodać masło i cukier. Wymieszać i polać stężały deser.
Smacznych Świąt
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić pomiędzy trzy tortownice o średnicy 24 cm ( wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia- samo dno). Piec w temp 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Cytrynowa pianka:
Do miseczki wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z cytryn. Dodać cukier, masło, żółtka i jajko. Ubijać na parze aż do zgęstnienia masy. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Ostudzić, wstawić do lodówki na godzinę. Zmiksować na puree dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy:
Posiekaną czekoladę zalać bardzo gorącą ale nie wrzącą kremówką. Wymieszać. Ostudzić. Odłożyć 250 g masy. Pozostałą cześć podgrzać na parze. Masło utrzeć na puszystą masę , dodać masę czekoladową i zmiksować. Na koniec dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat umieścić w tortownicy, na niego wyłożyć muss czekoladowy, przykryć drugim blatem, wyłożyć cytrynową piankę, przykryć trzecim blatem.
Podgrzać pozostałą masę czekoladową (250 g ) w kąpieli wodnej i rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa:
Posiekaną czekoladę zalać gorącym mlekiem dodać masło i cukier. Wymieszać i polać stężały deser.
Smacznych Świąt