Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Świąteczny rarytas

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto by nie chciał by każde ciasto rozpływało się w ustach? Nasz rarytas rozpuszcza się niczym cukierek w porannej rosie. Cytrynowa pianka łagodząca słodycz czekolady na niebanalnych blatach bezowych.

Świąteczny rarytas

Składniki:

Świąteczny rarytas

Blaty bezowe

  • 10 białek
  • 160 g cukru pudru
  • 160 g zmielonych migdałów
  • 125 g drobnego cukru
  • 40 g kakao

Cytrynowa pianka

Muss czekoladowy

  • 250 g gorzkiej czekolady 60 %
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 100 g śmietany kremówki 30 % ubitej na sztywno
  • 80 g masła

Polewa

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej 70 %

Sposób przygotowania:

Świąteczny rarytas
Blaty:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić pomiędzy trzy tortownice o średnicy 24 cm ( wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia- samo dno). Piec w temp 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Cytrynowa pianka:

Do miseczki wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z cytryn. Dodać cukier, masło, żółtka i jajko. Ubijać na parze aż do zgęstnienia masy. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Ostudzić, wstawić do lodówki na godzinę. Zmiksować na puree dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy:

Posiekaną czekoladę zalać bardzo gorącą ale nie wrzącą kremówką. Wymieszać. Ostudzić. Odłożyć 250 g masy. Pozostałą cześć podgrzać na parze. Masło utrzeć na puszystą masę , dodać masę czekoladową i zmiksować. Na koniec dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.

Pierwszy blat umieścić w tortownicy, na niego wyłożyć muss czekoladowy, przykryć drugim blatem, wyłożyć cytrynową piankę, przykryć trzecim blatem.

Podgrzać pozostałą masę czekoladową (250 g ) w kąpieli wodnej i rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa:

Posiekaną czekoladę zalać gorącym mlekiem dodać masło i cukier. Wymieszać i polać stężały deser.

Smacznych Świąt