Sposób przygotowania:
Świąteczny schab z bakaliamiETAP 1
Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w pięciu miejscach. Każdy „rowek” powinien mieć około 2-2,5 cm głębokości.
ETAP 2
Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą i pieprzem.
ETAP 3
W przygotowane nacięcia układamy bakalie. Ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy.
ETAP 4
Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.
ETAP 5
Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód łączymy z olejem. Otrzymaną mieszaniną smarujemy dokładnie mięso. Schab podlewamy winem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 80 minut w 190°C.
karola25
marcinka
leann
biedroneczki