renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Świąteczny sernik mietowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny sernik ze smaczkiem miętowym

Świąteczny sernik mietowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny sernik mietowy

 

  • 1 kilogram sera potrójnie mielonego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 100 gram czekoladek miętowych
  • 100 gram masła
  • Na spód:
  • 1 garść płatków kukurydzianych
  • 2 garście płatków czekoladowych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 100 gram masła

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik mietowy
Ze składników na spód przygotować spód pod sernik- płatki pokruszyć i wymieszać z migdałami i masłem. Wyłożyć tą masa dno tortownicy i schłodzić w lodówce. Teraz przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać ser i kefir na zmianę aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać budyń i roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone miętowe czekoladki i pianę z białek, delikatnie wymieszać i wyłożyć na spód. Piec 60 minut w 160-170 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Podawać z cukrem pudrem i owocami.
Świąteczny sernik mietowy
Z podanych składnik ów wykonać spód i wyłożyć masą tortownicę
Świąteczny sernik mietowy
Żółtka utrzeć z cukrem aż do momentu gdy nie będzie zgrzytał
Świąteczny sernik mietowy
Następnie dodawać ser i kefir na przemian
Świąteczny sernik mietowy
Na koniec masło budyń czekoladki i pianę z białek