Sposób przygotowania:
Świąteczny seromak
Na stolnice wysypujemy mąkę , siekamy ją z miękkim masłem. Dodajemy cukier puder , żółtko , śmietanę oraz proszek do pieczenia .Szybko zagniatamy ciasto . Odstawiamy do lodówki na pół godziny . Natłuszczamy blachę do pieczenia . Ciasto rozwałkowujemy , przenosimy na blachę . Smarujemy powidłami śliwkowymi . Na masę makową ; białka ubijamy na sztywno . Mak sparzamy i mielimy 2 razy . Masło ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodajemy po jednym żółtku . Następnie dodajemy mak , bułkę tartą oraz proszek do pieczenia . Pod koniec delikatnie wmieszać pianę z białek . Masę makową wykładamy na ciasto na blasze . .Na masę serową ; Ubijamy pianę z białek .Twaróg mielimy 2 razy . Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami . Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną Zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Na końcu rodzynki i pianę z białek .Masę serową wykładamy na masę makową .Ciasto pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach .