lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Zawijany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny makowiec mojego sposobu

Zawijany makowiec

Składniki:

Zawijany makowiec

 

 

  • Mak:
  • 25 dag maku
  • 1 opak cukru waniliowego
  • 2 białka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zawijany makowiec
Mąkę przesiej do miski,wsyp drożdże i letnie mleko. Dodaj cukier,posiekaną margarynę,jajko i ciasto odłóż w ciepłe miejsce na 40 minut. Mak sparz około 30 minut i zmiel trzy razy.Dodaj do maku cukier waniliowy,ubitą pianę z białek,miód,cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.Całość wymieszaj (możesz również dodać trochę olejku waniliowego).wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny płat i wyłóż na niego masę makową. Ciasto zwiń w rulon.Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 40-50 minut.