Świderkowa zapiekanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś na szybko dla każdego.Polecam

Świderkowa zapiekanka

Składniki:

Świderkowa zapiekanka

 

  • pierś z kurczaka 200 gram
  • 5 średnich pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • chilli w proszku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • makaron świderki ( fusilli ) 400 gram
  • sos pomidorowy lub przecier 150 gram
  • gęsta śmietana 200 gram
  • garść sera tartego ( chedar lub gouda )

 

Sposób przygotowania:

Świderkowa zapiekanka
Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę.Cebulkę siekamy , czosnek kroimy na małe kawałeczki , a pieczarki na plastry o grubości około 4 mm.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy po kolei nasze składniki zaczynając od kurczaka , jak mięsko zrobi się białe - dodajemy warzywa oraz przyprawy.Zmniejszamy gaz i dusimy około 5 minut.W międzyczasie gotujemy makaron fusilli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.W miseczce mieszamy sos pomidorowy z gęstą śmietaną . Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron , mieszamy z kurczakiem i całość dokładnie polewamy sosem.Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 15 minut / 180 st.Smacznego