msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Swojskie jadło

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Brak koncepcji na obiad? Spójrzmy do lodówki.Jest mięso i włoszczyzna i co dalej? Jest kasza gryczana i danie jednogarnkowe gotowe.

Swojskie jadło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojskie jadło

 

Sposób przygotowania:

Swojskie jadło
Mięso opłukać i osuszyć.Pokroić w niedużą kostkę. Marchew,pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę (czosnek grubo posiekać). Na patelni rozgrzać olej,smażyć na nim mięso .Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć chwilę razem a następnie podlać połową bulionu.Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie,opieprzyć.Dusić ok.0,5 godziny.W międzyczasie kaszę gryczaną wypłukać i namoczyć. Gdy warzywa i mięso są miękkie włożyć namoczoną kaszę i podlać drugą częścią bulionu i doprawić curry.Dusić ok.15-20 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie bulion.Od czasu do czasu zamieszać.Ja używam patelni teflonowej więc nic mi nie przywiera do dna. Po wyłączeniu gazu posypać obficie posiekaną natką pietruszki i przykryć patelnię jeszcze na 10 minut by "doszła". Danie zdrowe,smaczne i niedrogie-polecam.
Swojskie jadło
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę karkówkę.
Swojskie jadło
Do podsmażonego mięsa dołożyć pokrojone marchew,pietruszkę,cebulę i posiekany czosnek.
Swojskie jadło
Do patelni wlać połowę bulionu,włożyć ziele angielskie,liście laurowe i opieprzyć.
Swojskie jadło
Gdy mięso i warzywa są miękkie włożyć namoczoną kaszę gryczaną i wlać resztę bulionu.