dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Sycąca zupa gulaszowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Perfekcyjna zupa na zimę: cudownie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

Sycąca zupa gulaszowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sycąca zupa gulaszowa

 

  • 70 dag chudego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • por
  • duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • bulion warzywny (gorąca woda)
  • koncentrat pomidorowy
  • po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
  • ulubione przyprawy rozgrzewające
  • liść laurowy, ziele, sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sycąca zupa gulaszowa
Mięso kroję w kostkę (1 cm) a cebulę w pióra i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam mieszając ok. 10 min. Stopniowo dodaję, mieszam i podsmażampokrojone warzywa (w odpowiedniej dla czasu ich gotowania kolejności) włoszczyznę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, a każdą dorzuconą porcję traktuję solą (odrobina: dosolić można później) i pieprzem. Wrzucam wszystkie przyprawy i wyciśnięty czosnek. Po kwadransie takiego duszenia zalewam całość gorącym wywarem albo po prostu gorącą wodą (dzięki sporej ilości warzyw i przypraw wywar i tak jest smakowity). Gotuję do miękkości, pod koniec dodaję koncentrat. Smakuję i ewentualnie doprawiam. Pyszne!!
Sycąca zupa gulaszowa
Jeśli nie mam akurat bulionu dodaję więcej warzyw.
Sycąca zupa gulaszowa
Wszystkie składniki dokładnie podsmażam w dużym garnku.
Sycąca zupa gulaszowa
Można dodać tabasco. Ta zupa w moim domu znika w mgnieniu oka.