Sposób przygotowania:
Szachownica wg kasienka1987
Ciasto: jajka ubić z cukrem , dodać olej i wodę na koniec wsypać wymieszane mąkę , proszek i kakao. Delikatnie polączyć. Ciasto wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 min w 180* C. Po ostudzeniu przekroić na pół , górę pokroić na paski ok 1,5 cm. masa: Na mleku gotujemy budyń, dodając cukier, żelatynę 3 łyżeczki rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody ,dodajemy do gorącego budyniu i dokładnie mieszamy, Studzimy! smietanę ubić dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody. Do ostudzonego budyniu dodajemy porcjami śmietanę. do połowy masy dodajemy delikatnie czekolade rozpusczoną na parze.schładzamy w lodówce. ciasto szachownica: Na spód wyłożyć połowę masy , ułożyć do 1,5 cm pociętę ciasto , wyłożyć czekoladową masę , ułożyć paski ciasta i na koniec wyłożyć masę białą. Udekorować starta czekoladą.Schłodzić w lodówce.
marietta