Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Szarlocia wyśmienita

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

najlepsza szarlotka pod słońcem

Szarlocia wyśmienita Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlocia wyśmienita

 

  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • kostka margaryny
  • 1 jajo całe
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • 2 całe jaja
  • jedno żółtko
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka śmietany 18 %

 

Sposób przygotowania:

Szarlocia wyśmienita
Mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej pokrojone w mniejsze kawałki margarynę, po czym siekamy ją z mąką nożem. Dodajemy następnie jajo, cukier, cukier waniliowy, mleko oraz olej. Wszystko ze sobą siekamy nożem, po czym zaczynamy zagniatać ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna może być troszkę mniejsza. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę obkładamy papierem do pieczenia. Jedną ( większą) część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wykładamy na blaszkę nasz placek kruchy i pieczemy ok 10 minut. NADZIENIE: Obieramy jabłka ze skórki. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Dusimy je aż staną się miękkie. Dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy.Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Z pozostałego robimy kratkę. I układamy na masę jabłkową. Wkąłdamy i pieczemy ok 25 minut. W tym czasie rozbrabiamy ze śmietaną jaja, cukier, cynamon. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki ze sobą. Po 25 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i wylewamy śmietanę rozrobioną z pozostałymi składnikami między kratki. I ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.Gdy ciasto trochę przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Szarlocia wyśmienita
zagniatamy ciasto kruche
Szarlocia wyśmienita
podpiekamy najpierw sam spód ok 10 minut
Szarlocia wyśmienita
zajmujemy się nadzieniem z jabłek
Szarlocia wyśmienita
wykładamy jablka na spód, układamy kratkę, pieczemy 25 minut a następnie między kratki polewamy smietanę i ponownie pieczemy