kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szarlotka dla całej rodziny

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • CIASTO
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • NADZIENIE Z JABŁEK
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Papier do pieczenia Paclan

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Ciasto: Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na pol godziny. Nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na dużych otworach. Odcisnąć i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.  1/2 ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia paclan dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepła szarlotke posypać cukrem pudrem.