Sposób przygotowania:
Szarlotka
Z mąki, pół szklanki cukru, żółtek, cukru waniliowego, śmietany, smalcu, margaryny oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części- jedną dajemy do zamrażarki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na grubej tarce. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę (24/32 cm), na to jabłka, które posypujemy łyzką cukru. Korę cynamonu trzemy na cienkiej tarce, powinno wyjść 2 łyżeczki, posypujemy nią jabłka Z białek i pozostałej części cukru ubijamy pianę. dodajemy budyń, mieszamy i wylewamy jabłka. Teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i na grubej tarce trzemy kruszonkę (wysypujemy na pianę). Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni.