mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna szarlotka z intensywnym aromatem cynamony

Szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka

 

  • 3 szkl. mąki (ew. do podsypania)
  • kostka margaryny zwykłej
  • łyżka smalcu
  • łyżka smietany
  • 4 jajka
  • szklanka cukru + 1 łyżka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 szt. kory cynamonu Royal Brand
  • 10 jabłek
  • 2 budynie

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Z mąki, pół szklanki cukru, żółtek, cukru waniliowego, śmietany, smalcu, margaryny oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części- jedną dajemy do zamrażarki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na grubej tarce. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę (24/32 cm), na to jabłka, które posypujemy łyzką cukru. Korę cynamonu trzemy na cienkiej tarce, powinno wyjść 2 łyżeczki, posypujemy nią jabłka Z białek i pozostałej części cukru ubijamy pianę. dodajemy budyń, mieszamy i wylewamy jabłka. Teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i na grubej tarce trzemy kruszonkę (wysypujemy na pianę). Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni.
Szarlotka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy je na 2 części.
Szarlotka
Jabłka trzemy na grubej tarce i wysypujemy na ciasto.
Szarlotka
Korę cynamony trzemy na cienkiej tarce. Posypujemy jabłka,
Szarlotka
Następnie ubijamy pianę, trzemy kruszonkę, pieczemy i gotowe!