misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Szarlotka

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Do szarlotki najlepiej jest użyć kwasnych jabłek.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 55 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łlyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Margarynę z mąką posiekać,dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę a 1/3 do lodówki schować . Obrane jabłka pokroić na cząstki i poddusić lekko. Dodać do nich rodzynki i orzechy,cukru i wcisnąc tyle soku z cytryny aby masa jabłkowa miała wyrazisty , zdecydowany smak troszkę kwaskowaty .Cukru więc wedle uznania prubując smak jabłek.Dodać też pół łyżeczki cynamonu i wymieszać. Ubić pianę z trzech białek dodając 1/4 szklanki cukru. Na ciasto w blasze wyłożyć jabłka,na jabłka pianę a na pianę ciasto z lodówki w formie łatek kładzionych jeda obok drugiej. Więcej w zakładce na moim forum.