Sposób przygotowania:
Szarlotka
Mąkę pszenną, margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder, 1 cukier waniliowy, jaja, kwaśną śmietanę posiekać i zagnieść, podsypując mąką. Uformować kulę i podzielić na dwie, równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i odcisnąć z nadmiaru soku. Do jabłek dodać szklankę cukru, cynamon do smaku i bułkę tartą, a następnie wymieszać. Dużą formę wysmarować tłuszczem oraz podsypać bułką tartą. Na spód formy wyłożyć rozwałkowaną jedną połówkę ciasta, tak aby ciasto pokryło również brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 C piekarnika i podpiekać około 5-10 minut,aby ciasto lekko się zrumieniło. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka, a wierzch ciasta przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 190 C.