Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szarlotka 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super ciastko z delikatną pianką i musem jabłkowym.

Szarlotka 5

Składniki:

Szarlotka 5

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/3 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18 %

 

 

  • Pianka:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka 5
Do mąki dodać cukier puder i proszek do pieczenia wkroić miękką margarynę dodać żółtka i śmietanę - wyrobić ciasto i podzielić je na części - jedną mniejszą drugą większą część. Ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jabłka umyć obrać , pokroić na małe kawałki przełożyć do garnka dodać wodę i dusić 15 minut nie mieszając.. Dodać cynamon cukier , i mąkę ziemniaczaną wymieszana z sokiem z cytryny lekko wymieszać i dusić przez 5 minut. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Przestudzić. Białka ubić na sztywną piane, dodać cukier , proszek budyniowy - lekko wymieszać. Na podpieczone cisto wyłożyć mus jabłkowy na to ubitą piankę i zetrzeć na to mniejszą cześć ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.