Sposób przygotowania:
Szarlotka 5
Do mąki dodać cukier puder i proszek do pieczenia wkroić miękką margarynę dodać żółtka i śmietanę - wyrobić ciasto i podzielić je na części - jedną mniejszą drugą większą część. Ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jabłka umyć obrać , pokroić na małe kawałki przełożyć do garnka dodać wodę i dusić 15 minut nie mieszając.. Dodać cynamon cukier , i mąkę ziemniaczaną wymieszana z sokiem z cytryny lekko wymieszać i dusić przez 5 minut. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Przestudzić. Białka ubić na sztywną piane, dodać cukier , proszek budyniowy - lekko wymieszać. Na podpieczone cisto wyłożyć mus jabłkowy na to ubitą piankę i zetrzeć na to mniejszą cześć ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
zbysiowa