Patrycja&Ola

Patrycja&Ola

Kucharz
[Przepisów: 12]

Szarlotka a' la ciocia Jagoda

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka może być także podawana na ciepło z lodami waniliowymi bądź śmietankowymi. Również pysznie.

Szarlotka a' la ciocia Jagoda

Składniki:

Szarlotka a' la ciocia Jagoda

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka a' la ciocia Jagoda

Najpierw suche produkty (4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżeczki do pieczenia) mieszając łączymy w miseczce, dodając delikatnie margarynę, 4 żółtka (białka oddzielamy i zastawiamy do piany), śmietanę oraz 3 łyżki oleju (bądź łyżkę smalcu). Zagniatamy ciasto, które zawinięte w folię możemy również pozostawić w lodówce na ok. 2 godz. (ale niekoniecznie). Smarujemy blachę margaryną i posypujemy troszkę bułką tartą. Zostawiamy niewiele zagniecionego ciasta a resztę rozkładamy równomiernie na blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 min. w temp. 180 stop. C. Ciasto powinno dostać koloru złotego. Obieramy jabłka, kroimy w cienkie paseczki bądź ścieramy na grubej tarce i prażymy w garnku. Otrzymaną marmoladę wykładamy na upieczone ciasto a następnie rozkruszamy resztę zostawionego ciasta na wierzch marmolady i ponownie zapiekamy na 20 min. również w tej samej temp. Piana: rozbić mikserem białka na sztywno, dodając 4 łyżki cukru. Na zapieczone ciasto z marmoladą rozkładamy równomiernie otrzymaną pianę z białek i zapiekamy na 5- 10 min. w 180 stop. C. Szarlotka może być także podawana na ciepło z lodami śmietankowymi bądź waniliowymi. Smacznego :)