zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Szarlotka ekspresowa - sypana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najłatwiejsze ciasto w świecie, przygotowanie trwa dosłownie moment, chwila pieczenia i możemy się delektować cudownym ciastem pełnym jabłek.

Szarlotka ekspresowa - sypana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka ekspresowa - sypana

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukry
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150 g masła + do posmarowania formy
  • 1.2 litra domowych jabłek ze słoika

Sposób przygotowania:

Szarlotka ekspresowa - sypana
Jeśli użyjecie większej formy, w cieście wyjdzie mniej warstw, a im więcej warstw tym smaczniejsze. Najlepsza forma 20 cm. Smarujemy ją masłem i owijamy folią aluminiową od zewnątrz, aby nic nie wyciekało. Łączymy sypkie składniki, wysypujemy nimi dno formy. Na tę warstwę dajemy warstwę jabłek (cienką warstwę ok. 0.5 cm), potem znów sypkie i na to jabłka. Pomiędzy warstwy też można dać kilka kaweałeczków masła. Na wierzchu sypkie składniki. Na wierzch dajemy kawałeczki masła, można dodatkowo posypać kruszonką (polecam to zrobić). Pieczemy ok, 45-50 minut aż się zrumieni w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka ekspresowa - sypana
Na dnow ysmarowanej masłem formy najpierw dajemy sypkie składniki potem warstwę jabłek
Szarlotka ekspresowa - sypana
Na warstwę jabłek znów sypkie składniki i kilka kawałeczków masła
Szarlotka ekspresowa - sypana
Na wierzchu sypkie składniki i reszta masła