Sposób przygotowania:
Szarlotka królewska
Żółtka oddzielić od białek, a białka odstawić na później.
Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon zagnieść i podzielić na 2 równe części.
Ciasto wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc, ale to nie jest konieczne.
Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i bułką tartą.
Ze składników na pianę białka ubić z cukrem na sztywną pianę, a na koniec wsypać kisiel i zmiksować.
Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć mus jabłkowy oraz ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać cynamon i rozdrobnione masło, a potem zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki.
Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.
Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon zagnieść i podzielić na 2 równe części.
Ciasto wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc, ale to nie jest konieczne.
Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i bułką tartą.
Ze składników na pianę białka ubić z cukrem na sztywną pianę, a na koniec wsypać kisiel i zmiksować.
Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć mus jabłkowy oraz ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać cynamon i rozdrobnione masło, a potem zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki.
Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.
elzbieta8960
wedith1
misia53
Natala1210
luna
bercik
http://nk.pl/#profile/32266010/gallery/album/3/209
jovi
jovi
To ta sama osoba dodaje kolejne moje przepisy. Chyba czas to zgłosić.
Jeszcze raz dziękuję!
dzastmi