jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Szarlotka królewska

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciasto i delikatny mus jabłkowy połączony aksamitną pianką:)

Szarlotka królewska

Składniki:

Szarlotka królewska

 

  • CIASTO
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

 

  • PIANA
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 kisiel bananowo-marchewkowy lub dowolny

 

  • LUKIER
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka królewska
Żółtka oddzielić od białek, a białka odstawić na później.
Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon zagnieść i podzielić na 2 równe części.
Ciasto wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc, ale to nie jest konieczne.
Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i bułką tartą.
Ze składników na pianę białka ubić z cukrem na sztywną pianę, a na koniec wsypać kisiel i zmiksować.
Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć mus jabłkowy oraz ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na lukier, cukier puder wsypać do miski, dodać cynamon i rozdrobnione masło, a potem zalać gorącą wodą energicznie mieszając, aby masło się rozpuściło i nie powstały grudki.
Tak przygotowanym lukrem polać przestudzone ciasto.