jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szarlotka miodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przełożenie: placek miodowy, połowa jabłek, biszkopt biały, połowa jabłek, placek miodowy, polewa :) POLECAM!

Szarlotka miodowa

Składniki:

Szarlotka miodowa

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Placki miodowe:

 

  • 20dag mąki tortowej,
  • 10 dag mąki krupczatki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny
  • Jabłka z galaretką:
  • 1 kg jabłek,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 łyżka cukru

 

  • Biały biszkopt:
  • 7 białek,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag maki tortowej,
  • 1 łyżka octu,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka miodowa
MIODOWE CIASTO: Mąkę przesypujemy na stolnicę. Siekamy razem z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min. MASA JABŁKOWA: Jabłka trzemy na tarce, dodajemy cukier, usmażymy chwilkę. Na koniec dodajemy galaretkę. Ostudzimy. BISZKOPT BIAŁY: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy ciasto w 180°C przez około 25 min.