-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto jest bardzo popularne w moim domu, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Co tu dużo mówić - jest przepyszne!

Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej

 

  • Składniki na ciasto
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 20 dag dobrego masła
  • 2 małe jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Składniki na polewę miodowo-migdałowa
  • 20 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki miodu (u mnie prawdziwy miód leśny)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 5 łyżek mleka

 

  • Ponadto
  • blacha 20 cm x 35 cm
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Przygotowanie ciasta: Na stolnicę odmierzamy kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i podane składniki łączymy ze sobą. Następnie do ciasta wybijamy dwa jajka i wyrabiamy je kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste możemy dosypać troszkę mąki. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy je w drobną kosteczkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rodzynki i suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, masło, przyprawy, oraz odciśnięte rodzynki z żurawiną i całość dusimy kilka minut (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilkę.



Przygotowanie polewy miodowo-migdałowej: Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy oprócz płatków migdałowych i podgrzewając mieszamy je dokładnie. Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy płatki migdałowe, całość doprowadzamy do zagotowanie i gotowe.



Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na prostokąt wielkości dna blaszki i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto "rozpłaszczamy' dłońmi i formujemy boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzch wylewamy gorącą polewę miodowo-migdałową.



Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Smacznego!
Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Z podanych składnikó zagniatamy ciasto i chłodzimy je 30 minut w lodówce.
Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Przygotowujemy masę jabłkową: jabłka dusimy z rodzynkami, żurawiną i przyprawami a następnie zagęszczamy budyniem oraz mąką ziemniaczaną.
Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Składniki na polewę miodowo-migdałową łączymy ze sobą oraz podgrzewamy chwilę.
Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Ciastem wykładamy blaszkę do pieczenia, następnie wykładamy masę jabłkową oraz polewamy polewą.