Sposób przygotowania:
Szarlotka w polewie miodowo-migdałowej
Przygotowanie ciasta: Na stolnicę odmierzamy kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i podane składniki łączymy ze sobą. Następnie do ciasta wybijamy dwa jajka i wyrabiamy je kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste możemy dosypać troszkę mąki. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy je w drobną kosteczkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rodzynki i suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, masło, przyprawy, oraz odciśnięte rodzynki z żurawiną i całość dusimy kilka minut (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Przygotowanie polewy miodowo-migdałowej: Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy oprócz płatków migdałowych i podgrzewając mieszamy je dokładnie. Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy płatki migdałowe, całość doprowadzamy do zagotowanie i gotowe.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na prostokąt wielkości dna blaszki i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto "rozpłaszczamy' dłońmi i formujemy boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzch wylewamy gorącą polewę miodowo-migdałową.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Smacznego!
Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy je w drobną kosteczkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rodzynki i suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, masło, przyprawy, oraz odciśnięte rodzynki z żurawiną i całość dusimy kilka minut (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Przygotowanie polewy miodowo-migdałowej: Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy oprócz płatków migdałowych i podgrzewając mieszamy je dokładnie. Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy płatki migdałowe, całość doprowadzamy do zagotowanie i gotowe.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na prostokąt wielkości dna blaszki i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto "rozpłaszczamy' dłońmi i formujemy boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzch wylewamy gorącą polewę miodowo-migdałową.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Smacznego!
monikaT83
2milutka
-Natka-
szpileczka