Sposób przygotowania:
Szarlotka na cieście drożdżowym
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Mleko podgrzać z cukrem i jajkami,dodać mąkę,drożdże,roztopiony tłuszcz,olejek i wyrobić ciasto.3/4 ciasta ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze do wyrośnięcia.Następnie podpiec,aż się lekko zrumieni.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić i poddusić z z cukrem na gęstą marmoladę.Na podpieczonym cieście rozsmarować równą warstwę marmolady,przykryć rozwałkowanym ciastem,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp.200s.c około 1 godziny.
Przesiać mąkę.Mleko podgrzać z cukrem i jajkami,dodać mąkę,drożdże,roztopiony tłuszcz,olejek i wyrobić ciasto.3/4 ciasta ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze do wyrośnięcia.Następnie podpiec,aż się lekko zrumieni.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić i poddusić z z cukrem na gęstą marmoladę.Na podpieczonym cieście rozsmarować równą warstwę marmolady,przykryć rozwałkowanym ciastem,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp.200s.c około 1 godziny.