reniakopp

reniakopp

Kucharz
[Przepisów: 10]

szarlotka niedzielna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

proporcje te dajemy na dużą blachę,ciasto łatwe w wykonaniu.

szarlotka niedzielna

Składniki:

szarlotka niedzielna

 

  • Składniki ciasta
  • 40dag mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 15dag masła
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • cukier puder do posypywania

 

  • składniki nadzienia
  • 1kg jabłek kwaskowatych
  • 20dagcukru
  • 5dag rodzynków
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 5dag tartej bułki

Sposób przygotowania:

szarlotka niedzielna
Zarobić śmietaną dość wolne ciasto,rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na 2 części. Blachę z wyższymi bokami lub tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.Jabłka obrać,poszatkować,wymieszać z cukrem,przesianą tartą bułką i dodatkami, nałożyć w formę lekko upychając i nakryć szczelnie pozostałym ciastem.Piec ok 45 minut w średnio gorącym piekarniku.Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.