iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Szarlotka przekładana Ewy -łatwa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna delikatna i łatwa szarlotka

Szarlotka przekładana  Ewy -łatwa

Składniki:

Szarlotka przekładana Ewy -łatwa

 

  • Biszkopt,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 szkl cukru
  • 5 szt jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa jabłkowa,
  • 1,5 kg jabłka,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • Krem,
  • 2 łyżki kasza manna,
  • 2 szklanki mleko,
  • 1 masło
  • 2 szt budyń śmietankowy,
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szt czekolady

Sposób przygotowania:

Szarlotka przekładana Ewy -łatwa
Przygotowanie zaczniemy od upieczenia biszkoptu na spód ciasta . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka- do zółtego dodaje odrobinę wody i octu i mieszam .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min . Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto czekoladową polewą .Wstawiamy do lodówki