Sposób przygotowania:
Szarlotka różowa
CIASTO:
Przesiać mąkę. W rondlu stopić tłuszcz, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli, 1,5 szklanki mąki- aby ciasto było gęste ale nie twarde. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę i podpiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. około 20 minut na jasnozłoty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poszatkować, ułożyć równą warstwę na podpieczonym cieście. zapiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. przez 20-30 minut.
LUKIER:
Rozetrzeć cukier z rozpuszczonym w 2 łyżkach wody kwaskiem cytrynowym, pod koniec ucierania dodać sok wiśniowy. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę polukrować.
Przesiać mąkę. W rondlu stopić tłuszcz, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli, 1,5 szklanki mąki- aby ciasto było gęste ale nie twarde. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę i podpiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. około 20 minut na jasnozłoty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poszatkować, ułożyć równą warstwę na podpieczonym cieście. zapiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. przez 20-30 minut.
LUKIER:
Rozetrzeć cukier z rozpuszczonym w 2 łyżkach wody kwaskiem cytrynowym, pod koniec ucierania dodać sok wiśniowy. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę polukrować.