jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Szarlotka różowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kolorowe ciasto na każdą porę roku

Szarlotka różowa

Składniki:

Szarlotka różowa

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 kg jabłek
  • LUKIER:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka soku z wiśni

Sposób przygotowania:

Szarlotka różowa
CIASTO:
Przesiać mąkę. W rondlu stopić tłuszcz, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli, 1,5 szklanki mąki- aby ciasto było gęste ale nie twarde. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę i podpiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. około 20 minut na jasnozłoty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poszatkować, ułożyć równą warstwę na podpieczonym cieście. zapiec w gorącym piekarniku 200 stop. C. przez 20-30 minut.
LUKIER:
Rozetrzeć cukier z rozpuszczonym w 2 łyżkach wody kwaskiem cytrynowym, pod koniec ucierania dodać sok wiśniowy. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę polukrować.