Sposób przygotowania:
Szarlotka wg top_totty
Jabłka należy obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem waniliowym lekko podsmażyć, dodając pod koniec smażenia cynamon. Jabłek nie można smażyć zbyt długo, aby nie rozmiękły. Nie chcemy przecież dżemu, tylko solidne kawałki jabłszka.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 3/4 szkl. cukru wsypać na stolnicę. Dodać masło, całość posiekać nożem, następnie dodać 3 żółtka i jedno całe jajo. Reszty nie wyżucamy, będzie potrzebne w dalszym etapie. Na koniec dodajemy jedną solidną łyżkę śmietany, 12% lub 18%. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki.Jedną część rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Układamy jabłka. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę i polewamy nią jabłka. Rozwałkowujemy drugą porcję ciasta i układamy na wierzch.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut.