Sposób przygotowania:
Szarlotka z bezą i kruszonką
Kruszonka: Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodawać stopniowo masło, tak aby powstawały większe kawałki. ciasto: Wszystkie składniki przekładamy do większej miski i zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. nadzienie: Obrana i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z cukrem. Blaszkę należy wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciastem. Można je rozwałkować lub kawałki układać i spłaszczać na blaszce. Na ciasto wykładamy jabłka. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Wykładamy ją na jabłka. Na sam wierzch ciasto posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Ciasto jest gotowe jak beza się zarumieni i będzie chrupiąca.