WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kwaśny jabłecznik imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiająca i lekko kwaśna szarlotka.

Kwaśny jabłecznik imbirowy

Składniki:

Kwaśny jabłecznik imbirowy

 

Sposób przygotowania:

Kwaśny jabłecznik imbirowy
Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany i proszku zagniatamy ciasto i w wkładamy do lodówki na ok godzinę. Obrane jabłka bardzo drobno kroimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i sokiem z połowy cytryny. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Jedną częścią wykładamy blachę i nakłuwamy. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pieczemy w 180°C ok 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub słodką kruszonką.