Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Masło można zastąpić margaryną

Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą

Składniki:

Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać nożem, wlać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na brytfannę, posypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zagotować, wsypać 3 łyżki cukru, pozostały cukier waniliowy, wymieszać, przestudzić i wyłożyć na ciasto. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na mus z jabłek, wyrównać. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.