Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami wg agusi
Mąkę przesiać połączyć z masłem, żółtkami, które utarto z cukrem. Następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do chłodnego miejsca na 30 minut. Po schłodzeniu podzielić na dwie części z których jedna jest nieco większa od drugiej. Większą częścią ciasta wyłożyć formę, boki powinny być wyłożone na 2 cm. Po wyłożeniu zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Jabłka opłukać, obrać usunąć gniazda nasienne, kolejno zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z bułką tartą, rodzynkami,cukrem, cynamonem. Następnie masę wyłożyć na ciasto, odłożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyporcjować.