mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Szarlotka z kruszonką 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna szarlotka- nic specjalnego a smak wyborny

Szarlotka z kruszonką 5

Składniki:

Szarlotka z kruszonką 5

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • kostka margaryny zwykłej
  • pół szkl cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • Dodatkowo:
  • 5 jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 budynie śmietankowe
  • pół szkl. cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką 5
Mąkę wysypujemy na blat, robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto kruche, dodając śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części- pierwszą wkładamy do zamrażarki, drugą wykładamy natłuszczoną blachę. Jabłka kroimy na małe kawałeczki i wysypujemy na ciasto, następnie posypujemy je równomiernie cynamonem. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem pół szkl. cukru. Na koniec wsypujemy budynie, mieszamy i wylewamy na jabłka. Na pianę trzemy na grubej tarce zamarzniętą drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż wystygnie, dopiero potem wykładamy ciasto na deseczkę.