SUPERPRZEPIS

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

Szarlotka - najlepsze ciasto letnie

Składniki:

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

 

  • na ciasto
  • 3 szkl mąki
  • pół margaryny
  • pól szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka

 

 

 

  • na lukier
  • 3/4 szkl cukru
  • 3-4 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem
Składniki na ciasto wymieszać w naczyniu posiekać nożem i zagnieść, Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką  formę do pieczenia. Podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać szczyptą cynamonu i kisielem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać  cukier i jeszcze ubijać ok 5 min. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na zrumienione ciasto. Wierzch posypać grubo kruszonką.Całość piec ok 40 min.Ciasto wystudzić i  przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do . Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę. Lukier można w razie stwardnienia podgrzewać.