Sposób przygotowania:
Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem
Składniki na ciasto wymieszać w naczyniu posiekać nożem i zagnieść, Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę do pieczenia. Podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać szczyptą cynamonu i kisielem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze ubijać ok 5 min. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na zrumienione ciasto. Wierzch posypać grubo kruszonką.Całość piec ok 40 min.Ciasto wystudzić i przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do . Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę. Lukier można w razie stwardnienia podgrzewać.