alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka z lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche ciasto z dużą ilością jabłek to oczywiście pyszna szarlotka. Podajemy na zimno a jeśli chcemy podać na ciepło wtedy nie lukrujemy tylko oprószamy cukrem pudrem.

Szarlotka z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z lukrem

 

  • Ciasto
  • 300g mąki pszennej
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mleka
  • 150g miękkiego masła
  • Nadzienie
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • cynamon
  • Lukier
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Szarlotka z lukrem
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Szarlotka z lukrem
zmiksować wszystkie składniki ciasta uformować kulkę i podzielić na dwie części
Szarlotka z lukrem
pomiędzy dwiema papierami rozwałkowac ciasto przełożyć na blaszkę, nakłuć i zapiec
Szarlotka z lukrem
na zapieczone ciasto wyłożyć doprawione jabłka
Szarlotka z lukrem
na jabłka wyłożyć rozwałkowane i nakłute widelcem ciasto i upiec