jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Szarlotka budyniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kruche ciasto z soczystymi jabłkami,masą budyniową,pachnące wanilią i cynamonem,podawane na gorąco z lodami lub ostudzone,oblane lukrem:)

Szarlotka budyniowa

Składniki:

Szarlotka budyniowa

 

  • CIASTO
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1½ łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1½ łyżeczki proszku do piecznia

 

 

  • MASA II
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru kryształu

 

  • LUKIER
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • około 4 łyżek gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka budyniowa
Ze składników na ciasto, mąkę pszenną, margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, jaja, kwaśną śmietanę posiekać i zagnieść, podsypując mąką. Uformować kulę i podzielić na dwie, równe części. Ze składników na masę I, jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i odcisnąć z nadmiaru soku. Do jabłek dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, cynamon, bułkę tartą i kaszę mannę, a następnie wymieszać. Ze składników na ciasto II ugotować budyń na 400 ml mleka z dodatkiem cukru. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem. Na spód formy wyłożyć rozwałkowaną jedną połówkę ciasta, tak aby ciasto pokryło również brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i podpiekać około 5-10 minut, tak aby ciasto się zrumieniło. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka, potem wylać ciepły budyń, a wierzch ciasta przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Ze składników na lukier, cukier i masło zalać gorącą wodą i mieszać, aż masło się rozpuści i masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Gotowym lukrem oblać przestudzoną szarlotkę.