ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Jabłecznik z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna szarlotka z budyniem

Jabłecznik z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z masą

 

  • Ciasto: kostka margaryny
  • szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • Budyń: 3 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • kilka łyżek cikru
  • Pozostałe składniki: kilka jabłek
  • kasza manna

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z masą
Ciasto:mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać miękką margarynę i posiekać nożem. Następnie utrzeć cukier z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić na pół.Ugotować budynie. Jabłka pokroić na cząstki, obtoczyć w kaszy. Blaszkę wyłożyć połową ciasta, po czym ułożyć jabłka, zalać gorącym budyniem. wyłożyć drugą częścią ciasta. Piec ok.20-30 min w temp. około 200 C. Wystygnięte posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik z masą
Połączyć składniki na ciasto kruche, dokładnie wyrobić
Jabłecznik z masą
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, przykryć ściereczką
Jabłecznik z masą
Połową ciasta wylepić blaszkę posmarowaną i posypaną bułką tartą
Jabłecznik z masą
Jabłka pokroić i obtoczyć w kaszy, po czym wyłożyć na ciasto, zalać budyniem i wyłożyć resztę ciasta