Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

szarlotka z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podzielić bazę na 2 części. 1-sza część idzie na dno, potem orzechy, jabłka znów orzechy i na końcu druga częśc bazy. Po upieczeniu polewa.

szarlotka z orzechami

Składniki:

szarlotka z orzechami

 

  • Baza:
  • mąka 25dkg
  • masło 15 dkg
  • mleko 6 łyżek
  • drożdże 2dkg
  • cukier puder 5dkg
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • żółtko 1
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • Warstwa jabłek:
  • jabłka (renety lub antonówki) 1,5 kg
  • Warstwy orzechów:
  • orzechy 25dkg
  • cukier 4łyżki
  • Polewa czekoladowa:
  • cukier puder 5 łyżek
  • masło 10dkg
  • kakako 2 łyżki
  • woda przegotowana 2 łyżki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

szarlotka z orzechami
Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce oraz rozprażamy na ogniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Orzechy mielimy w maszynce na puch. Dodajemy 4 łyżki cukru kryształu.
Rozpuszczamy drożdże z mlekiem. Robimy kogiel mogiel z żółtka i 2 łyżek cukru. Łączymy obydwa składniki. Na stolnicy siekamy masło z mąką, cukrem pudrem i sodą i łaczymy z ww. płynem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy każdy krążek osobno. Piekłam w foremce o śr.28 cm. W wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą foremce układamy krążek ciasta, sypiemy połowę orzechów, następnie kładziemy warstwę jabłek w całości potem znów oreszta orzechów a następnie ostatni krążek bazy. Wstawiamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. przez 1-sze 15 min. potem zmniejszamy do 165 i pieczemy w sumie 1 godz.
Polewę wykonujemy mieszając dokładnie wszystkie jej składniki do zagotowania. Ostudzone ciasto polewamy i dekorujemy orzechami, opłatkami kwiatów lub piszemy życzenia (jeśli to szarlota okazjonalna) pisakami lukrowymi.