Sposób przygotowania:
szarlotka z orzechami
Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce oraz rozprażamy na ogniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Orzechy mielimy w maszynce na puch. Dodajemy 4 łyżki cukru kryształu.
Rozpuszczamy drożdże z mlekiem. Robimy kogiel mogiel z żółtka i 2 łyżek cukru. Łączymy obydwa składniki. Na stolnicy siekamy masło z mąką, cukrem pudrem i sodą i łaczymy z ww. płynem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy każdy krążek osobno. Piekłam w foremce o śr.28 cm. W wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą foremce układamy krążek ciasta, sypiemy połowę orzechów, następnie kładziemy warstwę jabłek w całości potem znów oreszta orzechów a następnie ostatni krążek bazy. Wstawiamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. przez 1-sze 15 min. potem zmniejszamy do 165 i pieczemy w sumie 1 godz.
Polewę wykonujemy mieszając dokładnie wszystkie jej składniki do zagotowania. Ostudzone ciasto polewamy i dekorujemy orzechami, opłatkami kwiatów lub piszemy życzenia (jeśli to szarlota okazjonalna) pisakami lukrowymi.
Rozpuszczamy drożdże z mlekiem. Robimy kogiel mogiel z żółtka i 2 łyżek cukru. Łączymy obydwa składniki. Na stolnicy siekamy masło z mąką, cukrem pudrem i sodą i łaczymy z ww. płynem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy każdy krążek osobno. Piekłam w foremce o śr.28 cm. W wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą foremce układamy krążek ciasta, sypiemy połowę orzechów, następnie kładziemy warstwę jabłek w całości potem znów oreszta orzechów a następnie ostatni krążek bazy. Wstawiamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. przez 1-sze 15 min. potem zmniejszamy do 165 i pieczemy w sumie 1 godz.
Polewę wykonujemy mieszając dokładnie wszystkie jej składniki do zagotowania. Ostudzone ciasto polewamy i dekorujemy orzechami, opłatkami kwiatów lub piszemy życzenia (jeśli to szarlota okazjonalna) pisakami lukrowymi.
Sarenka
Ewa Mierzejewska
alez nie na bezach?????