Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szarlotka w oryginalnym wydaniu - w towarzystwie płatków kukurydzianych

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi
10 dag masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami, ciągle ucierając. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, skropione sokiem z cytryny. Posypać cynamonem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180 stopni. Masło rozpuścić, dodać cukier i śmietankę, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać płatki kukurydziane, wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę i ponownie piec około 15 minut.