ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Szarlotka z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś światowy dzień jabłka, więc polecam pyszną szarlotkę z masą budyniową i polewą czekoladową. Deser idealny.

Szarlotka z polewą

Składniki:

Szarlotka z polewą

Biszkopt:

Masa jabłkowa:

  • 2,5 kg obranych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku

Masa budyniowa:

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Szarlotka z polewą

Biszkopt:

Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć.

Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:

Jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką.

Masa budyniowa

W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną.

Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje.

Składanie ciasta:

Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową.

Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao.

Wyrobić na gładką masę. Smacznego.