Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wczesna jesień i sezon na jabłka to najlepszy okres dla szarlotki.

Szarlotka z rodzynkami

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 33 dag margaryna,
  • 0,75 szklanki cukier,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1,5 kg jabłka,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 3 łyżeczki cynamon,
  • 3 łyżki rodzynki,
  • 0,5 szklanki płatki migdałowe,
  • 1 szklanka cukier,
  • 12,5 dag masło roślinne,
  • 1 szklanka mąka

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami
Z margaryny, cukru, jajka i mąki przygotowujemy ciasto. Możemy je zmiksować bądź wyrobić dłońmi. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w zamrażalniku. Wykładamy ciastem formę, nakłuwamy i zapiekamy. W międzyczasie obieramy jabłka. Kroimy je w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka, dusimy. Pod koniec podduszania dodajemy rodzynki, płatki migdałowe i cynamon. Masę jabłkową wykładamy na ciasto. Z mąki, masła roślinnego i cukru przygotowujemy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temp. 180 stopni.